Česká polícia vyšetruje najnovšiu akciu umeleckej skupiny Ztohoven

22.11.2012 Celý región

Praha 22. novembra (TASR) - O zverejnenie čísiel mobilných telefónov českých poslancov, senátorov, členov exekutívy i prezidenta ČR Václava Klausa umeleckou skupinou Ztohoven sa zaujíma už česká polícia. Viacero jej príslušníkov zavítalo osobne do galérie DOX, kde umelci údaje prezentujú v rámci novej výstavy. Preverovanie akcie potvrdila pre spravodajský server iDNES.cz hovorkyňa pražskej polície Eva Kropáčová.

Podľa jej slov polícia zisťuje, či ide vôbec o priestupok, prípadne trestný čin. Postup konzultuje s policajným prezídiom a úradom na ochranu osobných údajov. Ešte dnes by malo byť jasné, ako bude postupovať ďalej, dodala.

Spomínaný úrad o prípade už vie, ale komentovať ho zatiaľ nechce. Podľa slov jeho hovorcu Davida Pavláta však zastáva názor, že aj politik má právo na ochranu súkromia.

Či ide skutočne o súkromné alebo nezverejnené čísla, to musí vyšetriť polícia, konštatoval a dodal, že ak by sa niektorý z politikov cítil poškodený, môže sa obrátiť na úrad, prípadne na políciu.

Umelecká skupina Ztohoven umiestnila v galérii DOX tabuľu, ktorá je inšpirovaná zasadacím poriadkom Poslaneckej snemovne českého parlamentu. Sú na nej mená a telefóny nielen poslancov a senátorov, ale aj prezidenta Václava Klausa.

Pri tabuli je súčasne telefón, z ktorého môžu návštevníci poslať správu ktorémukoľvek z politikov. Niektorí z nich už v noci nadnes dostali stovky esemesiek; medzi adresátmi veľmi vulgárnej, ostro výhražnej bol napríklad minister financií Miroslav Kalousek.

Česká polícia má už skúsenosť s aktivitami uvedenej umeleckej skupiny. Vlani napríklad začala stíhať 12 jej členov za to, že v júni 2010 vystavili občianske preukazy s počítačovo upravenými podobizňami. Súd to však označil "iba" za priestupok.

Pred súdom sa skončil aj iný prípad z júna 2007, keď skupina prenikla do vysielania druhého programu verejnoprávnej Českej televízie a odvysielala simulovaný atómový výbuch v Černom dole v Krkonošiach. Aj tento prípad justícia vyhodnotila ako priestupok.
 

Vyberte región